Flere nyhetssaker:
<
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
>
Et svært innholdsrikt år
I 2018 har vi hatt et aktivitetsnivå som er til å miste pusten av. Nedenfor kan du lese om konsertseriene våre, besøk fra fjærn og nær, metodikkpresentasjoner i inn- og utland, samarbeid med toppmusikere, turné i Sveits og Japan, konserter og spilleoppdrag ute og hjemme, og mye mer.
Årets siste hærverk
Årets siste konsert på Kafé Hærverk ble gjennomført 2. desember, og ble nok en suksess, med entusiastisk publikum, og strålende prestasjoner.
Sesongavslutning for Barnas Jazzscene
Nok en knallsesong for Barnas Jazzscene ble avrundet 24. november. At Nasjonal Jazzscene slipper til neste generasjon på denne måten, har enormt mye å si for tilveksten. Serien ruller videre i 2019.
Ung Scene i Kolben Kulturhus
En gruppe dominert av de elevene vi har i Follo, imponerte en fullsatt sal, da vi nok en gang opptrådte på Ung Scene i regi av jazzklubben i Kolbotn 22. november.
Nok et besøk av Thomas Strønen
13. november fikk vi igjen besøk av trommeslageren Thomas Strønen. Dette er tredje gang denne høsten, og framgangen til trommeslagerne våre er helt åpenbar. Thomas er en av de toppmusikerne som har fulgt prosjektet vårt tettest helt siden oppstarten, og ting tar alltid nye retninger når han er på besøk. Opptrappingen fortsetter i vårsemesteret.
De minste gjorde Hærverk
11. november var det de minstes tur på Kafé Hærverk. Med gjester fra Island og Italia, og et aldersspenn mellom 8 og 10 år, ble det en uforglemmelig konsert, og et svært viktig prosjekt.
Besøk fra Italia og Island
7-11. november får vi besøk fra Italia og Island. 10 år gamle Natalia fra Siena og 9 år gamle þórkatla fra Reykjavik skal tilbringe noen dager på Barnas Jazzhus, slik at de kan slutte seg til når de yngste inntar Kafé Hærverk førstkommende søndag. Natalia er elev ved skolen vi samarbeider med i Siena, mens þórkatla er del av det prosjektet vi har etablert på Island, med støtte fra Norsk-Islandsk Kultursamarbeid.
Presentasjon i Umeå
30. oktober presenterte vi metodikken vår for musikkpedagoger og skoleledere i Umeå i nordlige Sverige. Presentasjonen var en del av konferansen Barn på Flykt, etter initiativ fra Agneta Høgstadius, som er ansvarlig for El Sistema-satsingen i Umeå, og virksomhetssjef Camilla Freedman. Det var svært interessant å møte så mange engasjerte kolleger fra hele regionen. Umeå er også en svært interessant by for oss, med en av de beste jazzfestivalene i Nord-Europa, og nærhet til våre samarbeidspartnere i Vesternorrland, som også var tilstede ved konferansen.
Barnas Bass-scene
27. oktober ble det ekstra fokus på bassistene våre. Til denne månedens konsert på Nasjonal Jazzscene hadde vi hentet inn den fremadstormende italienske bassisten Federica Michisanti fra Roma, til å gå skikkelig i dybden med bass-elevene. Resultatet er svært imponerende, og bassistene fikk seg et skikkelig løft. Det er bare å glede seg til neste konsert i serien, som blir 24. november.
Besøk fra Roma
23-27. oktober hadde vi besøk av den proffesjonelle bassisten Federica Michisanti fra Roma. Hun er utdannet ved Università della Musica og St. Louis College of Music i den italienske hovedstaden, og har gitt ut flere album som har fått strålende kritikker over hele Europa. Vi møtte henne første gang da vi besøkte Siena Jazz i mai, og fant fort ut at vi jobbet meget godt sammen. Federica har utført underverker med bassistene våre denne uka, og resultatet blir å høre ved den månedlige konserten vår på Nasjonal Jazzscene lørdag 27. oktober. Vi planlegger nå flere samarbeidsprosjekter med Federica Michisanti både i Norge og i Roma.
Nok en vellykket workshop på Island
17-20. oktober gjennomførte vi nok en vellykket workshop på Island. Igjen medvirket den japanske pianisten Ayumi Tanaka sammen med Odd André Elveland. Denne gangen hadde vi base i Mosfellsbær vest for Reykjavik, der vi etablerte et godt samarbeid med den lokale musikkskolen. Denne gangen jobbet vi også med en del nye elever, bl.a. den svært unge trommejenta þórkatla som skal delta på en konsert i Oslo i november, sammen med barn fra Norge og Italia. Det ble også tid til et besøk i hjemmet til den berømte forfatteren Halldór Laxness, som nå er museum. Her planlegger vi et samarbeid i løpet av 2019. Prosjektet er støttet av Norsk-Islandsk Kultursamarbeid.
Thomas Strønen igjen
16. oktober var trommeslageren Thomas Strønen på plass igjen. Dette ble en svært nyttig oppfølging av det vi jobbet med i september. Denne gangen fikk vi også innarbeidet en hel bråte særegne vispestrøk. Framgangen er svært merkbar, og samarbeidet fortsetter utover høsten.
Rett fra Japanturné til Kafé Hærverk
Det er et nesten uforskammet topptrimmet lag som stiller på Kafé Hærverk søndag 14. oktober. Vi utfordrer bevilgende myndigheter til å få med seg dette. Er det jevnbyrdighet mellom genrene når det gjelder talentutvikling? Skal vi vente hundre år til før vi får noe som ligner anstendighet når det gjelder kjønnsfordeling i deler av musikkbransjen? Denne søndagen lander Lina (12), Ole-Xin (14) og Maria (12) på Kafé Hærverk etter 11 dagers turné i Japan. Etter to tyfoner, ett vulkanutbrudd og to jordskjelv, er de klare til å vise hjemmepublikummet hva som skjer når man sender unge jazztalenter ut i verden for å eksponere norsk kultur. Ingen konkurranse eller ytre faktorer, kun uselvisk fordypning i kvalitetsmusikk og en triumfferd av vellykkede konserter.
Avskjed i Sapporo
...og alle var enig om at det hadde vært en fin tur!
Turnéavslutning
6. oktober ble turnéen avsluttet med storslagen konsert i den store salen i Sapporo Artpark, der begge gruppene fra Sapporo Junior Jazz School deltok. Besøket i Sapporo ble en manifestasjon av det enestående samarbeidet vi har hatt siden 2012, og båndene er ytterligere styrket etter dette. I tillegg har vi styrket samarbeidet med klubben J-Flow i Tokyo, og funnet en fantastisk ny samarbeidspartner på Kyushu. Samtlige arrangører ønsker oss tilbake neste år. Dermed kan vi bare følge samme rute, og starte planleggingen med en gang!
Skolekonsert i Sunagawa
5. oktober hadde vi konsert på en skole i Sunagawa, lenger nord på Hokkaido. Vi fikk også møte skolens orkester, og elevene hadde en rekke spørsmål etter konserten, om hvordan vi tenker og uformer musikken helt uten noter.
Konsert for HIECC og Guvernøren i Hokkaido
4. oktober spilte vi på en konferanse som markerte 40-årsjubiléet for HIECC. Dette er en stor organisasjon som jobber med kontakt mellom nordlige land og regioner verden over, og Guvernøen i Hokkaido var til stede. Igjen ble vi svært godt mottatt, og vi fikk en rekke interessante spørsmål fra konferansedeltakerne etterpå. Ekstra gledelig var det igjen å stå på samme scene som vennene våre fra Sapporo Junior Jazz School.
Storslagen mottakelse i Sapporo
3. oktober gikk turen videre til Sapporo, på Hokkaido, helt nord i Japan. Her var det storslagen mottakelse for oss i Kitara, som er en legendarisk konsertsal i byen. Værtskap var som vanlig Sapporo Junior Jazz School, som drives av stiftelsen Sapporo Art Part som er en stor organisasjon, der ordføreren i Sapporo (en millionby og Japans femte største), er styreleder. Vi har nærmest hatt heltestatus i byen siden vi mottok Sapporo Junior Jazzschool i Norge første gang i 2012. Mottakelsen hver gang vi kommer til Sapporo er så overveldende og hjertevarm at man nesten må klype seg i armen. Her ble vi hilset velkommen med taler fra en rekke fremtredende personer, og vi fikk møte kjente og kjære kolleger, og ikke minst alle de fantastiske barna vi har holdt kontakten med år etter år.
Oppslag i japansk presse
Konserten i Kagoshima Cultural Hall fikk fin omtale i japansk presse.
Stor konsert i Kagoshima Cultural Hall
2. oktober spilte vi en stor konsert i Kagoshima Cultural Hall, sammen med de nye vennene fra Little cherries. Bandet har en stor tilhengerskare, og publikum strømmet til. De spilte nok ganske annerledes musikk enn oss, men med en presisjon og en spilleglede som varmet i hjertet. Vi var spent på hvordan vår mer eksperimentelle spillestil ville bli mottatt i dette selskapet. Vi tenkte faktisk å moderere oss litt, men det ene ledet til det andre, og det gikk ikke bedre enn at vi åpnet med en lang fri-improvisert sekvens, som endte i en nesten ugjenkjennelig versjon at standard-låten Stella by Starlight. Til vår store forbauselse falt det i meget god jord, og vi ble nærmest nedrent etter konserten, av folk som var nysgjerrige på hvordan vi jobbet med å få barn til å spille musikk som er såpass kompleks. Vi ble til og med intervjuet av en av byens aviser, som hadde en rekke spørsmål om hvordan vi utformer musikken. Nok en stor kveld!
Overveldende mottakelse på Jazz Spot Lileth
1. oktober gikk ferden videre til Kagoshima, på Kyushu, helt sør i Japan. Det var en rekke kanselleringer etter nattens tyfon, men vi klarte med et nødskrik å komme oss til Kagoshima, og her ble vi møtt av en overveldende gjestfrihet. Her har trombonisten Takashi Onishi i en årrekke drevet et barne- og ungdomsstorband som heter Little cherries. Bandet er i toppklasse, selv etter japansk standard. Barna ventet på oss med lysende øyne, og Onishi hadde laget et fantastisk opplegg for oss. Første stopp var den nydelige klubben Jazz Spot Lileth som drives av vokalisten Lileth Furukawa. Hun er opprinnelig fra Filippinene, og er selv en fremrangende jazzvokalist, som har spilt inn en rekke album. Klubben hun driver, besøkes av de beste jazzmusikerne som kommer til Kagoshima. Her spilte vi en lang konsert, der bandet virkelig fikk gått i dybden og spilt seg sammen. Prestasjonene denne kvelden satte en standard for resten av turnéen, og mottakelsen var aldeles overveldende.
Trommetime med Rikako Suzuki
30. september ble benyttet til nettverksbygging og møter i Tokyo. Dermed ble det også tid til en ekslusiv trommetime med Rikako Suzuki, som er en meget ettertraktet session-musiker i Tokyo. Hun har tidligere medvirket i tilknytning til de workshop'ene vi har hatt på jazzklubben J-Flow. Hun har også besøkt oss i Norge. I november 2016 jobbet hun flere dager med elevene våre i Oslo. Hun deltok også på seminarer og konserter vi hadde i Tromsø og på Island. Det ble dermed et svært gledelig gjensyn da Rikako var blant gjestene da vi hadde konsert og mottakelse på den norske Ambassaden. Dermed ble det avtalt en svært utbytterik trommetime på Beats Paradise i Toshima sentralt i Tokyo.
En stor kveld på J-Flow i Sumida, Tokyo
29. september hadde vi konsert på den særpregede jazzklubben J-Flow i Sumida, sentralt i Tokyo. Klubben drives av ekteparet Mari og Yu Saitou. Vi har samarbeidet med dem en rekke ganger tidligere, og vi har svært mange felles verdier. De er også svært opptatt av rekruttering til jazzfeltet, og presenterer en rekke unge talenter på klubben sin. Også de presenterer svært mange kjønnsblandede band, og praktisk talt hver dag spiller band med svært høy jenteandel på J-Flow. Også denne kvelden ble det plass til et band til, og vi fikk møte unge, japanske jazzmusikere på svært høyt nivå. Ekstra hyggelig var det at trompetisten Sumire Yoshino stakk innom for å spille med oss. Hun var med på det aller første kullet som besøkte oss i 2012. Hun deltok også da vi ble kåret til Årets norske jazzklubb i 2013. I den forbindelse besøkte vi også Bergen og Voss, og Sumire var sentral på Kids in Jazz i Oslo senere samme år. Hun tar nå jazzutdanning i Tokyo, og er med i en rekke band i hovedstadsområdet. Et svært gledelig gjensyn. Gledelig er det også at J-Flow ønsker å fortsette samarbeidet med oss. De vil ta initiativ til å få utgitt metodikken vår på japansk, og etablere et konsept for å utvikle unge jazztalenter på klubben sin.
Knallåpning på Ambassaden i Tokyo
På tross av kraftig jetlag og noe så sjeldent som en togforsinkelse, ble det en svært vellykket turné-åpning på den norske Ambassaden i Tokyo 28. september. Den alltid tilstedeværende Akemi Date hadde lagt til rette på best tenkelige vis, og etter konserten hadde vi svært nyttige samtaler med både Ambassadør Signe Brudeset og en rekke bransjefolk fra det japanske jazzmiljøet og musikkindustrien. For barna ble det et gledelig gjensyn med trompetisten Nene Takimoto, som de fikk en helt spesiell kontakt med da hun var en av hovedgjestene ved årets Kids in Jazz i Oslo i august. Dermed har de masse felles repertoar, og Nene blir med på alle konsertene i Tokyo-området og i hjembyen Sapporo når vi kommer dit mot slutten av turnéen.
På plass i Tokyo
28. september landet vi i Tokyo, klar for en 10 dagers intens turné med en rekke konserter fra Kagoshima i sør til Sapporo i nord.
Klar for turné i Japan
27. september reiser Lina Mosli Sæther (12), Ole-Xin Foss (14), og Maria Rosenlund (12) på en 10 dagers turné i Japan. Med på turen er også den 14 år gamle gitaristen Chun Aalund Møll fra Esbjerg i Danmark. Turnéen starter på den norske Ambassaden i Tokyo, der en rekke bransjefolk fra det japanske jazzmiljøet vil være til stede, i tillegg til inviterte kontakter fra det store nettverket vi har i landet. Etter konserter i Tokyo-området, fortsetter turnéen til Kyushu helt i sør, og deretter til Hokkaido helt i nord, med en rekke konserter. Turnéen er produsert av Tomoko Furuya, som tidligere jobbet for Sapporo Junior Jazz School, og som har vært vår viktigste kontakt i Japan siden samarbeidet startet i 2012.
Høstfest på Grünerløkka
26. september var det høstfest på Grünerløkka skole, og som vanlig satte vi sammen et band med de av elevene våre som går på skolen. En fin og viktig tradisjon, som skaper identitet.
Presentasjon på Norges Musikkhøgskole
24. september gjorde vi en presentasjon for jazzped-elever ved Norges Musikkhøgskole.Opplegget var et initiativ fra Guro Gravem Johansen. Dette var et gledelig gjensyn, ettersom Johansen har forsket på undervisningsopplegget vårt i to år, og nå skriver bok om dette. Det var også svært interessant å diskutere ulike tilnærminger til improvisasjon med engasjerte, kunnskapsrike studenter.
Sesongpremiere for Barnas Jazzscene
22. september ruller konsertserien Barnas Jazzscene videre på Nasjonal Jazzscene, med masse nytt repertoar, og spennende gjest fra Esbjerg i Danmark.
Besøk fra Danmark
19-23. september hadde vi besøk av den 13 år gamle pianisten Amalie Bendixen fra Danmark. Hun kommer fra Esbjerg, og er en del av det miljøet vi har blitt kjent med gjennom samarbeidet med Jazzcamp Ribe og Ribe Jazz Festival på Syd-Jylland. Hun deltok også på Kids in Jazz i august, sammen med to andre jenter fra dette miljøet. Amalie er svært talentfull, og har i løpet av disse dagene gjennomgått et stort repertoar, lært en del systemer for piano-voicinger, og blitt kjent med ulike tilnærminger til improvisasjon. Hun deltok også på konserten vår på Nasjonal Jazzscene 22. september, der hun gjorde stor suksess.
Metodikkpresentasjon i Lucerne
19. september presenterte vi metodikken vår på en konferanse for kulturskoleledere fra sentrale Sveits. Presentasjonen kom i stand på initiativ fra Marc Brand ved Hochschule Luzern. På konferansen medvirket også Sarah Schrott fra universitetet i Bolzano i norlige Italia. Hun forsker på resonanspedagogikk, og det var interessant for begge parter å oppdage flere paralleller mellom hennes teoretiske framstilling og vår praktiske presentasjon. Vi hadde ikke med elever denne gangen, men presenterte videopptak av elever på ulike nivå. Hochschule Luzern ønsker nå å gjøre videomaterialet tilgjengelig for andre kolleger i Sveits, og vi ser fram til videre samarbeid om dette.
Talentutvikling i Danmark
13-15. september jobbet vi med den talentfulle 14 år gamle gitaristen Chun Aalund Møll i Esbjerg. Chun skal være med som gjest på turnéen vår i Japan i månedskiftet september-oktober. Vi har blitt kjent med henne gjennom samarbeidet med Jazzcamp Ribe og Ribe Jazz Festival på Syd-Jylland. Chun deltok på Kids in Jazz i august, og har også vært presentert i forbindelse med konsertserien vår på Nasjonal Jazzscene, og vært med på opplegget vi har i Stavanger i forbindelse med Maijazz. Nå er repertoaret til turnéen på plass, og vi gleder oss til å presentere dette unge talentet for det japanske publikummet.
Workshop med Thomas Strønen
Vi er for fullt i gang med nytt semester, og 11. september hadde vi besøk av trommeslageren Thomas Strønen. Vi har samarbeidet mye tidligere, og trapper opp dette denne høsten, med en hel serie seminarer. Ved første besøk fokuserte vi mye på grunnleggende teknikk, men det ble også tid til å jobbe en god del med improvisasjon og ulike groover. Thomas ble svært imponert over nivået på de nye trommeslagerne, og vi gleder oss til neste besøk, som blir 16. oktober.
Da capo på Biergarten
Kids in Jazz har blitt så morsomt nå, at vi klarte liksom ikke helt å stoppe denne gangen. Så det ble en etterslenger på Biergarten 18. august, til stor glede for gjester, beboere og den øvrige befolkningen på Grünerløkka og langs Akerselva. Dermed rakk vi også å få én konsert til med herlige Nene Takimoto før hun reiste tilbake til Sapporo. Etter å ha fått synke ned et par dager etter festivalen, satt låtene enda tigth'ere, med en enorm kreativitet og spilleglede.
Kids in Jazz
Den internasjonale festivalen Kids in Jazz ble gjennomført 9-14. august. Vi er så glade og slitne at det vil ta måneder før rapporten er ferdig, men den kommer! Kids in Jazz 2019 blir 8-13. august.
Forberedelser i Sapporo
27. juni til 2. juli jobbet vi med det unge trompettalentet Nene Takimoto i Sapporo. Hun blir en av hovedgjestene ved årets Kids in Jazz, og det er MYE å glede seg til! Det ble også tid til en god del nettverksbygging med våre gode kolleger i Sapporo Junior Jazz School, og blant mange spennende planer er turné i Japan i månedsskiftet september-oktober.
Forberedelser i Danmark
21-23. juni jobbet vi med denne trioen i Danmark. Alle tre kommer fra området rundt Esbjerg på Syd-Jylland, og vi har blitt kjent med dem gjennom de siste års samarbeid med Jazzcamp Ribe og Ribe Jazz festival. Apparatet rundt de tre jentene prøver nå å få til flere samarbeidsprosjekter og konserter både i Norge og i Danmark. Resultatet etter tre dagers øving er oppsiktsvekkende, og vi gleder oss til å presentere dem på Kids in Jazz i august, sammen med andre talenter.
Forberedelser i Sverige
18-19. juni hadde vi forberedelser til Kids in Jazz i Hultsfred, sør for Lindköping. Her har engasjerte lærere ved Hultsfreds Kulturskola med stort engasjement bygget opp et enestående miljø. Resultatene får vi se i Oslo i august.
Sesongens siste Hærverk
17. juni var det tid for sesongens siste konsert i serien Jazzbarna gjør Hærverk. Igjen var det godt oppmøte og strålende prestasjoner.
Miniøya
Det var ville tilstander da vi spilte på Miniøya 9-10. juni. Dette er en perfekt samarbeidspartner for oss, der vi treffer enormt mange barn i vår målgruppe. Festivalen hadde lagt til rette svært godt. I tillegg til konsert på en av de store scenene, hadde vi Barnas Jazztelt fra morgen til kveld begge dagene, der vi spilte minikonserter, og mottok hundrevis av barn som fikk prøve seg på ulike instrumenter, under kyndig veiledning av Henriette Eilertsen, Ayumi Tanaka og Odd André Elveland. Det sto lange køer rundt teltet hele dagen, og strømmen av nysgjerrige var uendelig. Ikke rart folk spilte så de falt av stolene.
Lisboa
1-4. juni besøkte vi Lisboa med tre av elevene våre. Med som gjest hadde vi også den talentfulle gitaristen Chun Aalund Møll fra Esbjerg i Danmark. Her fikk vi et svært gledelig gjensyn med vennene våre i Escola Jazz Luiz Villas-Boas, som drives av trompetisten Gonçalo Marques, i regi av Hot Clube de Portugal. Vi hadde også et meget interessant møte med Patricia Pascoal som driver Jazznewblood i London, og Inês Cunha som er leder for Hot Clube de Portugal, der vi diskuterte muligheten for å etablere interesseorganisasjonen Junior Jazz Europe. Vi gjorde også forberedelser til portugisisk deltakelse på Kids in Jazz i Oslo i august. På søndagen hadde vi konsert på Hot Clube de Portugal, som er hovedscenen for jazz i Lisboa. Jentene storspilte, og fikk ellevill applaus fra en fullsatt sal.
Mere Hærverk
27. mai var det ny konsert i serien Jazzbarna gjør Hærverk. Denne gangen var det Erin Dahl Gaare (as), Melina Bjørndal (pno) og Una Stenbråten Harildstad (dr) som slapp seg løs. Tross at det var varmere enn i 1947 hadde mange funnet veien til Kafé Hærverk, og de tre jentene tok fullstendig av på scenen. Og varmere skal det bli! 1. juni reiser trioen videre til Lisboa, der de blant annet skal opptre på Hot Clube de Portugal, som er hovedscenen for jazz i den Portugisiske hovedstaden.
Omfattende samarbeid med Siena Jazz
13-17. mai hadde vi workshop og konsert i Siena i samarbeid med Siena Jazz, som har den mest anerkjente jazzutdanningen i Italia. Lederen Franco Caroni er en sentral skikkelse i europeisk jazz, og skolen har nå også fått interesse for barnejazz. De har etablert Peter Pan orchestra under ledelse av gitaristen Fabrizio Bai, og ønsker et samarbeid med oss om utvikling av metodikk. Vi hadde en omfattende workshop i samarbeid med de italienske kollegene, der vi møtte alle elevene. Opplegget vakte så stor interesse, at den fremmadstormende bassisten Federica Michisanti like godt tok turen fra Roma, for å overvære begivenheten. Hun viste seg å være svært dyktig med barn, og vi etablerer nå et faglig samarbeid med henne. 16. mai hadde vi konsert med hele gjengen på den nydelige klubben Un Tubo, som drives av Giulia Almagioni. Her ble det svært godt samspill mellom de norske og de italienske barna. De påfølgende dagene ble det også tid til en tur til Roma, der vi hadde møter med Federica Michisanti og kollegene hennes. De har bedt oss lage en oversikt som de vil legge fram for St. Louis College of Music, med tanke på et samarbeid om å utvikle et jazztilbud for barn i den italienske hovedstaden.
Maijazz
6-9. mai forsatte samarbeidet med den flotte festivalen Maijazz i Stavanger for tredje år på rad. Igjen hadde vi samarbeid med Kampen skole, der vi hvert år lager en jazzgruppe med elever som ikke har spilt instrumenter før. Ayumi Tanaka og Odd André Elveland jobber med gruppen et par dager i skoletiden, gir barna grunnleggende opplæring på instrumentene, trener på improvisasjon, forklarer om ulike samspillformer, og vips, så er det rett på konsert. Resultatene i år var så overbevisende, at gruppen, med vibrafon, piano, kontrabass(!) og trommer også deltok på en av de offentlige konsertene, som i år fant sted på det nye kultstedet Blyge Harry. I tillegg medvirket selvfølgelig flere grupper med barn som spiller instrumenter på ulike nivåer. Det er svært gledelig at mange av deltakerne kommer tilbake år etter år, og selvfølgelig like gledelig at nye ansikter dukker opp hvert år, slik at miljøet vokser. Det er også inspirerende at en del av dem vi begynte helt fra grunnen med, på Våland skole for tre år siden, nå begynner å bli så garvet, at de fungerer som en drivkraft i miljøet. Noen begynner også å bli bekymret for om de snart er for gamle til å delta, så her er det viktig at det lokale musikklivet kjenner sin besøkelsestid. Denne gangen hadde vi også en gjest fra Danmark. 14 år gamle Chun Aalund Møll hadde tatt turen fra Esbjerg, og var solist med de ulike lokale gruppene. Konsertene på Blyge Harry ble svært vellykket, og trakk to fulle hus med begeistret publikum. Ellers var det også stor konsert på Kampen skole, der salen var fylt til randen med nysgjerrige skoleklasser. Her gjorde vi også litt stas på en del av de eldre elevene som har tilknytning til Kampen skole.
Sterk nordisk deltakelse på Barnas Jazzscene
5. mai var det igjen konsert på Nasjonal Jazzscene. Denne gangen var det meget sterk nordisk deltakelse, med gjester fra både Island og Danmark. Vi har i løpet av de siste årene bygget opp en sterk barnejazzgruppe på Island, med støtte fra Norsk-Islandsk Kultursamarbeid. Vi har hatt flere samlinger både på Island og i Norge, der barna fra hhv. Island og Norge har besøkt hverandre for å gjøre konserter og ulike prosjekter sammen. Denne gangen hadde vi i tillegg besøk av gitaristen Chun Aalund Møll fra Esbjerg i Danmark. Chun blir også med når ferden på søndag går videre til Maijazz i Stavanger. Konserten på Nasjonal Jazzscene var som vanlig godt besøkt, og har blitt en institusjon i norsk kulturliv, som har stor betydning for rekruttering av nye talenter til jazz og improvisert musikk, både i inn- og utland.
Besøk fra Danmark
2-10. mai har vi besøk av den 14 år gamle gitaristen Chun Aalund Møll fra Esbjerg i Danmark. Vi har blitt kjent med Chun gjennom samarbeidet med Jazzcamp Ribe og Ribe Jazz Festival på Syd-Jylland. Hun skal tilbringe noen dager på Barnas Jazzhus for å fordype seg i improvisasjon. Chun skal medvirke på flere av prosjektene våre framover, og blir bl.a. med på konserten på Nasjonal Jazzscene lørdag 5. mai. Hun blir også med når ferden på søndag går videre til Maijazz i Stavanger.
Kunstnerisk innslag for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité
2. mai hadde vi et 15 minutters kunstnerisk innslag under den årlige middagen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Det ble flere fri-improviserte passasjer, men ingen ubehagelige spørsmål.
International Jazz Day
29. april medvirket vi nok en gang på Caféteatrets arrangement i forbindelse med den årlige markeringen av International Jazz Day.
Forberedelser og konsert i Stavanger
20-22. april hadde vi forberedelser til Maijazz både på Kampen skole og på Spor 5. Svært gledelig å se igjen svært mange av de som har deltatt alle de tre årene vi har samarbeidet med festivalen i Stavanger, og også svært gledelig å se at mange nye kommer til år etter år. Siste dagen var det konsert på Spor 5 med godt oppmøte og svært gode prestasjoner. Dette lover godt for selve festivalen, som starter om et par uker.
Besøk fra London
For noen uker siden kom vi i kontakt med Patricia Pascal, som driver prosjektet Jazznewblood i London. Les mer
Barnas Jazzscene med gjester fra fjern og nær
14. april hadde vi i tillegg til India Pascal fra London, også flere gjester fra Stavanger i tillegg til våre egne elever. Både Ayumi Tanaka og Henriette Eilertsen medvirket i tillegg til Odd André Elveland, og det ble en meget variert konsert, med unge talenter på ulike nivåer.
Metodikkpresentasjon i Larvik
10. april hadde vi en metodikkpresentasjon for Kulturskolelærere i Larvik. Ayumi Tanaka og Odd André presenterte ulike tilnærminger til improvisasjonsundervisning for barn, og gjorde "live" undervisning med en av elevene våre. Vi snakket også om nybegynnerundervisning, der man går rett på musikken med en liten jazzgruppe.
Stinn brakke på Hærverk
Åpningen av den nye konsertserien på Kafé Hærverk ble en stor suksess. Les mer
Jazzbarna gjør Hærverk
Søndag 8. april starter en ny konsertserie på Kafé Hærverk. Les mer
Kolben Kulturhus
22. mars var det igjen klart for Ung Scene i Kolben Kulturhus, i regi av jazzklubben i Kolbotn. Klubben arrangerer spennende jazzkonserter en gang i måneden, og i forkant presenterer de unge talenter. Det har blitt en fin tradisjon at vi presenterer elever her med jevne mellomrom, og også denne gangen hadde vi satt sammen en gruppe med base i de elevene vi har i Oppegård.
Stockholm Konserthus
16-18. mars var vi igjen invitert til Blue House Youth Jazz Festival i Stockholm, som arrangeres av Svensk Jazz og Stockholm Konserthus. Dette er en stor årlig mønstring, som samler jazzinteresert ungdom fra hele Sverige, og også enkelte deltakere fra utlandet, bl.a. Norge og Spania. Vi hadde en metodikkpresentasjon i Stockholm Konserthus, en workshop, og vi deltok bl.a. på en stor matiné-konsert. Ekstra gledelig var det å møte igjen de barnejazz-bandene og kollegene vi samarbeider med i Västernorrland og Hultsfred, som alle gjorde fine konsertinnslag, og viste stor fremgang.
Barnas Jazzscene igjen
3. mars var det igjen konsert på Nasjonal Jazzscene. Denne gangen hadde vi fokus på våre egne elever, og flere av gruppene kunne gå skikkelig i dybden, med forbausende resultat.
Jazzcamp Ribe
23-25. februar medvirket vi nok en gang på Jazzcamp Ribe i sørlige Danmark. Det var svært gledelig å se igjen mange av de unge talentene vi treffer her år etter år, og å diskutere ulike tilnærminger med dyktige danske kolleger. Det er også spennende at vi på denne samlingen alltid stifter nye bekjentskaper, med unge talenter vi kan jobbe videre med, og ta med på ulike prosjekter i inn- og utland. Campen drives av Jazz n'Ribe, som også arrangerer Ribe Jazz Festival, og er den mest veletablerte jazzcampen i Danmark, med svært godt innarbeidet apparat, med pianisten Martin Schack som faglig ansvarlig. Med støtte fra Frifond, hadde vi som vanlig med fem elever, som deltok med ulike grupper, og spilte flott konsert på campens siste dag.
Sesongpremiere for Barnas Jazzscene
10. februar var vi i gang med ny sesong på Nasjonal Jazzsene. Denne gangen var det meget stor variasjon i programmet, med både garvede utøvere som kom rett fra omfattende turné i Sveits, og helt nye elever, som vi kommer til å høre mye av i tiden fremover, og som kommer til å reise til Sveits før vi vet ordet av det...
Mer Norsk-Islandsk kulturarbeid
Fra 2017 fikk vi støtte til Norsk-Islandsk kultursamarbeid fra Norsk Kulturråd. Vi har dermed kunne gjennomføre en rekke prosjekter med norske og islandske barn i begge landene, og vi har etablert en fast gruppe på Island som har deltatt på flere konserter og festivaler i Norge. 31. januar til 5. februar dro vi igjen til Island. Denne gangen dro Ayumi Tanaka og Odd André også til byen Akureyri helt nord på Island. Dette er den største byen på Island utenfor Reykjavik-området. Her ble vi svært godt mottatt av byens kulturskole. Først presenterte vi metodikken vår for personalet ved kulturskolen. Deretter hadde vi en meget interessant diskusjon med de islandske kollegene. Så hadde vi workshop, der hele 70(!) elever hadde meldt seg på. Dermed ønsker de nye vennene i Akureyri også å bli en del av nettverket, og vi diskuterer deltakelse på Kids in Jazz i Oslo. I mellomtiden hadde tre elever fra Norge i følge med foreldre, tatt seg til Reykjavik for å øve til konsert i Nordens Hus, sammen med gruppen der. Tanaka og Elveland ble imidlertid værfast i Akureyri, så vi klarte ikke å samle troppene før selve konsertdagen. Dermed ble det svært hektisk med å få dette sammen, men vi kom i mål, og den nasjonsblandede gruppen spilte en strålende konsert for et entusiastisk publikum i Nordens Hus. Etterpå var det felles middag og sosialt samvær, med utveksling av gaver og hilsener. Før hjemreisen dagen etter, ble det også tid til en felles utflukt i den særegne islandske naturen. Tanaka og Elveland ble imidlertid igjen en dag til, for å jobbe med nye islandske barn som ønsker å slutte seg til prosjektet. Snart venter nye samlinger både i Norge og på Island, og felles deltakelse på Kids in Jazz 2018 i Oslo.
Symposium for jazzpedagogikk
Etter Montreux gikk turen tilbake til Bern og symposiet for jazzpedagodikk, som var utgangspunktet for turnéen. Her ble vi igjen møtt av Victor Wanderley og av Gerhard Müller, som er rektor ved konservatoriet. Ved selve symposiet gjorde vi to store presentasjoner av metodikken vår, for en fullsatt sal av jazzmusikere og jazzpedagoger fra store deler av Sveits. Først ga vi en oversikt over metodene våre, og spilte en konsert med elevene. Senere på dagen hadde vi en grundig gjennomgang helt fra grunnopplæring av nybegynnere, til kompleks harmonikk og kommunikasjonsbasert samspill. Vi eksemplifiserte alt ved å gjøre "live" undervisning av elevene våre. Presentasjonen ble meget godt mottatt, og symposiet ble avsluttet med en svært interessant paneldiskusjon. Det var også mange interessante samtaler med kollegaer i pausene, og mye tyder på at det kan bli flere turer til Sveits.
Montreux
Fra Romanshorn gikk turen videre til Montreux ved Geneve-sjøen, som jo huser en av europas mest legendariske jazzfestivaler. Her hadde vi en svært interessant samtale med ledelsen for jazzavdelingen ved byens musikkskole. Det viste seg at de har nær forbindelse til jazzfestivalen. De var veldig nysgjerrig på vårt arbeid med barn og jazz, og ønsker at vi skal gjøre et samarbeid i forbindelse med neste års festival, med samspill mellom sveitsiske og norske barn.
Skolekonserter i Romanshorn
Etter at de gode relasjonene var etablert med de sveitsiske barna, ble det en rekke sosiale aktiviteter i området rundt Romanshorn de påfølgende dagene. Og mens de sveitsiske barna var på skolen, spilte vi skolekonserter på en skole med musikklinje i byen. Så mange skolekonserter at vi mistet tellingen, men det var minst seks. I løpet av disse konsertene ble vi så varme i trø at musikken ble mer og mer eksperimentell, og vi utviklet et konsept som fungerte meget bra. Dai Kimoto forklarte publikum og bakgrunnen for jazz, hvordan den hadde utviklet seg, og hvordan musikerne tenkte og agerte når improviserte og kommuniserte. Og vi spilte, og musikken tok stadig nye vendinger. Særdeles utviklende for alle involverte. Vi fikk så god dialog med kollegene på skolen, at rektor inviterte oss til å bo hos ham neste gang vi kommer til byen. Så sveitsisk gjestfrihet er noe helt for seg selv. Elevene var også svært engasjerte og interesserte, fulgte nøye med, og stilte gode spørsmål til musikantene. En svært interessant erfaring.
Eh...
21. januar hadde vi konsert i Wittenbach sammen med Dai Kimoto's band. The Swing Kids spiller nok veldig annerledes musikk enn oss, men så trekker de også store publikumsgrupper. De spiller også med imponerende presisjon, og har svært gode solister. Vi var spent på hvordan deres publikum ville ta i mot vår mer rufsete og eksperimentelle jazz. Til vår store overraskelse ble det meget godt mottatt, og vi ble nærmest nedrent etter konserten av interesserte, som ville vite hvordan vi jobbet med såpass kompleks musikk med barn. Etter konserten var det felles middag med ekte sveitsisk fondue. Praten gikk friskt mellom musikantene, og nye forbindelser ble etablert.
Videre til Romanshorn
Etter konserten i Bern gikk turen videre til Romanshorn, øst for Zürich. Her ble vi møtt av bandlederen Dai Kimoto. Han er opprinnelig japansk, men etablerte seg i Sveits for mange år siden. Her har han bygget opp et fantastisk barnejazzband, som har blitt svært populært, vunnet en rekke priser, og opptrådt på sveitsisk TV en rekke ganger. Kimoto har besøkt oss i Oslo med en del av elevene sine ved flere anledninger, bl.a. i forbindelse med festivalen Kids in Jazz.
Stor konsert i Bern
20. januar spilte vi på et stort arrangement i regi av konservatoriet i Bern. Her deltok også en rekke andre band med unge deltakere, men det var nok ingen som var så unge som våre. Vi hadde lagt opp et svært komplekst repertoar, kom meget godt ut av det, og barna fikk svært gode tilbakemeldinger både fra publikum, lederne, og de andre deltakerne.
På plass i Bern
19. januar var vi på plass ved Konservatoriet i Bern, der vi ble tatt godt i mot av saxofonisten Victor Wanderley, som er ansvarlig for jazzavdelingen ved skolen.
Turné i Sveits
19-28. januar dro Lina Mosli Sæther (11), Ole-Xin Foss (13), og Maria Rosenund (11) på en omfattende turné i Sveits. Foranledningen er at vi er invitert til å presentere metodikken vår på et symposium for jazzutdanning ved Konservatoriet i Bern 27. januar. Arrangøren ønsker også at vi skal gjøre en konsert på et stort arrangement i Bern helgen før. Dermed kontaktet vi noen forbindelser vi har andre steder i Sveits, og fikk lagt en turnérute som starter i Bern, fortsetter til området rundt Romanshorn og Wittenbach øst for Zürich, deretter til Montreux, før vi igjen ender opp i Bern til symposiet der, som er utgangspunktet for besøket.
Besøk fra Rytmisk Musikkonservatorium i København
6. og 7. desember hadde vi besøk av Masterstudenter ved programmet "Music Education" fra Rytmisk Musikkonservatorium i København. Les mer
Fantastisk workshop i Reykjavik
1-3. desember hadde vi workshop med herlige unge talenter i Reykjavik. Les mer
Frisk sesongavslutning for Barnas Jazzscene
Lørdag 25. november var det klart for årets siste konsert i serien Barnas Jazzscene. Les mer
Publikumsrekord for Barnas Jazzscene
Lørdag 28. oktober var det nok en gang konsert på Nasjonal Jazzscene. Les mer
Besøk fra Siena
26. oktober fikk vi besøk fra Peter Pan Orchestra, som er et tilbud for jazzinteresserte barn i Siena i Italia. Les mer
Improbasen får driftstilskudd
Byrådet i Oslo har i sin innstilling til budsjett for 2018 foreslått et driftstilskudd til Improbasen på 400.000. Les mer
Kids in Jazz vokser
Årets Kids in Jazz ble svært vellykket. Ekstra gledelig er det at Oslo kommune viser eierskap til prosjektet. Les mer
Sesongpremiere for Barnas Jazzscene
23. september bar det rett fra konsert ved Sentralen, til sesongpremiere for Barnas Jazzscene. Les mer
Open House Oslo
23. september deltok vi på et arrangement på Sentralen, i regi av Open House Oslo. Les mer
Internasjonal barnejazzgruppe til Ribe Jazz Festival
27-30. juli hadde vi workshop i regi av Ribe Jazz Festival i Dankmark. Her hadde vi satt sammen enn internasjonal supergruppe med unge talenter fra Norge, Sverige og Sveits. Gruppen ble presentert på festivalens hovedscene på avslutningsdagen, til stor begeistring fra publikum. Prosjektet er en del av Kids in Jazz og støttes av Nordisk Kulturfond og Norsk Kulturråd.
Ny samarbeidspartner i Sverige
10-12. juli hadde vi workshop hos vår nye samarbeidspartner i Hultsfred. Her, midt i Astrid Lindgrens rike har Lina Hultgren og Sigge Olofsson satt i gang et fantastisk prosjekt i samarbeid med Hultsfreds Kulturskola, -og de unge talentene kommer selvfølgelig til Kids in Jazz 2017. Prosjektet støttes av Nordisk Kulturfond og Norsk Kulturråd.
Full mobilisering på Island
26. til 28. juni hadde vi en hel serie workshops i Reykjavik i samarbeid med Nordens hus. Med nesten 60 deltakere har Island flere deltakere i Kids in Jazz enn alle de andre nordiske landene tilsammen. Flere av de islandske deltakerne kommer til festivalen i august. Prosjektet støttes av Nordisk Kulturfond og Norsk Kulturråd.
Finland med i det nordiske samarbeidet
21.og 22. juni besøkte vi Pop & Jazz Konservatorio i Helsinki, som ledes av Janne Murto. Her ble det fort klart at 11 år gamle Joonathan og 15 år gamle Ville kommer til Kids in Jazz 2017. Prosjektet støttes av Nordisk Kulturfond og Norsk Kulturråd.
Unge jazztalenter imponerte på Musikkfest Oslo
3. juni ble det for 26. gang invitert til Musikkfest Oslo. Les mer
Utvidet satsing på Maijazz
10-13. mai var vi tilbake på den flotte festivalen Maijazz i Stavanger. Denne gangen hadde vi også med den fantastiske pedagogen Norbelis Lameda fra Venezuela. Dette gjorde at vi kunne utvikle konseptet fra i fjor ytteligere, og inkludere hele grunnskolen og til og med barnehagene i opplegget. I tillegg var det selvfølgelig barnejazz-grupper på alle nivå og alle disse fikk publikum møte på to separate konserter i Stavanger konserthus. Fyldig rapport kommer.
International Jazz Day
I uke 17 fortsatte besøet av den venezuelanske trompetisten Norbelis Lameda. Hun har utviklet et eget konsept for å lære jazz til barn gjennom egne komposisjoner og arrangementer. Hele uka jobbet hun med våre elever, og 30. april var det konsert på Cafeteatret i forbindelse med International Jazz Day. Her fikk vi se resultatene, og det var også et sterkt møte mellom de norske og venezuelanske barna på Skype.
Besøk fra Venezuela
19 til 23. april hadde vi besøk av den 10 år gamle bassisten Maria Estefany Ortega Santa Marta fra Barquisimeto i Venezuela. Hun kom til Oslo sammen med læreren sin Norbelis Lameda, som har bygget opp den fantastiske skolen Pandijazz i Venezuela. 22. april deltok Maria på vår månedlige konsert i serien Barnas Jazzscene, på Nasjonal Jazzscene. Fyldig rapport kommer!
Besøk fra Lisboa
17 til 19. mars hadde vi besøk av Sara og Lourenzo, som er elever ved Escola Luiz Villas Boas i Lisboa. De kom til Oslo sammen med trompetisten Goncalo Marques, som er ansvarlig for en barnejazz-satsing ved skolen. 22. april deltok de unge talentene på vår månedlige konsert i serien Barnas Jazzscene, på Nasjonal Jazzscene.
Jazzcamp Ribe
24-26. februar deltok vi på Jazzcamp Ribe, som er en av de mest veletablerte jazzworkshop'ene for barn og unge i Skandinavia. Campen arrangeres av Jazz in Ribe som også arrangerer Ribe Jazz Festival, og vi har nå en rekke felles planer framover.
Ny samarbeidspartner i Siena
For få uker siden vi fant vi ut at det finnes en jazzskole for barn i Siena. 20-22. februar besøkte vi skolen. Les mer
Herlig trio fra Troms og Finnmark
3-5. februar tok en flott trio med jenter fra Tromsø og Kirkenes form. Les mer
Talenter fra Hemsedal og Asker markerte seg på Barnas Jazzscene
28. januar var det klart for årets første konsert i serien Barnas Jazzscene. Les mer
Semesteravslutning på Nasjonal Jazzscene
11. desember rundet vi av et meget innholdsrikt semester med prosjektet Barnas Jazzjul, på Nasjonal Jazzscene. Les mer
Storfint besøk på Barnas Jazzscene
Lørdag 19. november presenterte vi en spesialutgave av Barnas Jazzscene. Les mer
Island med i det nordiske samarbeidet
I løpet av de siste par årene, har Improbasen vært med på å sette i gang store landsomfattende prosjekter i Sverige og Danmark. Nå står Island for tur. Les mer
Rikako Suzuki på Barnas Jazzhus
De siste ukene har trommeslageren Rikako Suzuki deltatt på en rekke av prosjektene våre. Les mer
Elleville dager i Tromsø
11-13. november tok vi med trommeslageren Rikako Suzuki til Tromsø. Les mer
Besøk fra Tokyo
10-20. november har vi besøk av den fenomenale trommeslageren Rikako Suzuki. Les mer
Besøk fra Fukuoka Gender Equality Center
9. november hadde vi besøk fra Fukuoka Gender Equality Center. Les mer
Ville tilstander på Barnas Jazzscene
Lørdag 22. oktober var det igjen konsert på Nasjonal Jazzscene. Les mer
Alna storband tenker framover
Mange norske amatørstorband består av godt voksne utøvere. Alna storband har tatt konsekvensen av dette, og satt i gang et samspillprosjekt med barna til medlemmene. 15-16. oktober fikk vi besøk av en fin gjeng som ville fordype seg i improvisasjon og gehørbasert samspill.
Barnas Jazzscene fortsetter
Barnas Jazzscene er et samarbeid mellom Improbasen og Nasjonal Jazzscene, og presenterer de yngste jazztalentene, på landets hovedscene for jazz. Les mer
Håvard Wiik Trio på Barnas Jazzhus
6 oktober fikk vi besøk av Håvard Wiik Trio. Les mer
Barnas Jazzscene i gang igjen
Etter en hektisk festivalsommer med turné i japan, starter Barnas Jazzscene opp igjen lørdag 24. september. Les mer
Kids in Jazz-prisen til Fredrik Norén
Kids in Jazz-prisen 2016 til Fredrik Norén, som bl.a. har etablert flere offentlig finansierte barnejazz-band i Sverige. Les mer på Musik Västernorrlands sider
Improbasen til Kongsberg
Lørdag 9. juli spiller vi i Barnivalparken, på Kongsberg Jazzfestivals siste dag. Les pressemeldingen her
Mobilisering i Tromsø
26-28. juni tok vi turen til Tromsø for å jobbe intensivt med to meget dyktige jenter her. Potensialet er enormt, og vi satser nå på bygge opp en permanent gruppe i samarbeid med lokale krefter. Vi jobber også med et miljø i Kirkenes, så dette kan bli meget spennende og viktig.
Banebrytende samarbeid med Maijazz
Vi fikk på plass et meget omfattende samarbeid med Maijazz i Stavanger, som omfatter alle aldersgrupper, fra grunnskole til videregående. Dette blir helt fantastisk å bygge videre på. Rapport kommer!
International Jazz Day
Også i år markerer vi International Jazz Day på Caféteateret. Les mer
Vellykket seminar i Stavanger
22-24. april hadde vi et vellykket seminar i regi av Stavanger Kulturskole. Les mer
Årsmøte i Østnorsk Jazzsenter
Mellom lydprøve og konsert på Nasjonal Jazzscene 16. april, rakk vi sannelig å gjøre et kunstnerisk innslag på landsmøtet til Østnorsk Jazzsenter. Senteret er blant våre nærmeste samarbeidspartnere, og det er alltid inspirerende å opptre for denne kunnskapsrike forsamlingen. Dermed kastet vi oss på trikken med trommer og konstrabass, føk bort på Grünerløkka, og rakk akkurat tilbake til konserten på Victoria. Vi har blitt vant til tett program, men dette er nok første gang vi er på turné i indre Oslo.
Barnas Jazzscene er tilbake
16. april fortsetter konsertserien Barnas Jazzscene, som er et samarbeid mellom Improbasen og Nasjonal Jazzscene. Les mer
Sverige med i samarbeidet med Japan
4-13. april besøkte vi kontaktene våre i Japan sammen med trompetisten Fredrik Norén, som representerer både Musik Västernorrland og Svensk Jazz. Vi besøkte både offisielle institusjoner, og en rekke fagmiljøer både i Sapporo og i Tokyo-området. Norén var meget inspirert, og vi planlegger nå å ta med en av de barnejazzgruppene han har etablert i Sverige på en stor samling i Sapporo i august, der også er rekke av de andre kontaktene våre i Europa deltar.
Workshop i Tokyo
6. april hadde vi workshop på jazzklubben J-Flow i Tokyo. Les mer
Flere nyhetssaker:
<
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
>
|
| |
|
|